Tothom que produeix, elabora, envasa, importa o comercialitza aliments amb les mencions ‘ecològic’, ‘biològic’, ‘orgànic’, ‘eco’, ‘bio’ o ‘org’ ha de complir amb normativa de producció ecològica de la Unió Europea, el Reglament (UE) 2018/848
A continuació es detalla en quins casos aquesta activitat de venda ha d’estar només registrada i en quins casos ha d'estar controlada, per complir amb la normativa de la UE i per garantir als clients la integritat dels productes ecològics.
Comerços que estan exempts de la inscripció i de la certificació
Aquells minoristes que només venen productes ecològics i/o en conversió que es troben ja envasats i etiquetats per al consumidor final, i no en fan cap manipulació abans de vendre’ls, no tenen la obligació d’estar al registre d’operadors ecològics de Catalunya ni de disposar del certificat ecològic.
Comerços que s’han d’inscriure al CCPAE però estan eximits de la certificació
En aquells establiments en què la venda es fa de manera fraccionada (fruites, fruits secs, llegums, hortalisses, carn, formatge, etc.), la normativa preveu que s’hagi de realitzar el control i la certificació d’aquesta activitat.
Aquells comerços que acompleixin una de les condicions següents s’han d’inscriure al registre del CCPAE però estan eximits de la certificació:
- quan el valor total de vendes no superi el 5.000 kg/any de producte ecològic i /o en conversió,
- quan aquesta venda no representi un volum de negoci de producte ecològic i/o en conversió sense envasar superior als 20.000 € anuals,
- quan el cost potencial de certificació superi el 2% del volum de negoci total de productes ecològics i/o en conversió sense envasar venuts per l’operador
Comerços que s’han d’inscriure i certificar al CCPAE
Finalment, aquells comerços minoristes que superin aquest volum de venda fraccionada de productes ecològics s’han d’inscriure CCPAE i sotmetre’s el règim de control i certificació. I, en funció del nombre i tipus d’establiments així com del tipus de venda minorista, s’estableixen unes obligacions específiques a seguir, diferenciant-se en minoristes petits i grans.
A més, en cas que el comerç minorista, a més, realitzi una activitat d'elaboració, i/o envasament i/o etiquetatge, aquestes també caldrà sotmetre aquestes activitats al sistema de control i certificació.
Diferènciació entre comerços minoristes petits i grans
D'entre els comerços minoristes que s'han inscriure i sotmetre's al règim de control i certificació, es diferenciaran entre petits i grans.
Es consideren minoristes petits aquells que compleixin els requisits següents:
- Persones físiques o jurídiques que disposen, com a màxim, de 2 o 3 establiments, en cas d’establiments fixes i/o que disposen de com a màxim de 2 o 3 parades de venda ambulants operant de forma simultània.
- Queden excloses les persones físiques o jurídiques que fan venda automàtica, venda a distància i les que disposen d’alguna activitat subcontractada.
Per inscriure's i certificar-se, han de presentar la comunicació d’inscripció/ampliació per comerços minoristes petits (FR460), i els seus annexes, a través del portal de tràmits.
Pe criure's i certificar-se, han de presentar la comunicació d’inscripció/ampliació per comerços minoristes petits (FR460), i els seus annexes, a través del portal de tràmits.
Per a aquesta tipologia, s'ha establert un sistema de control simplificat per facilitar les seves activitats.
Per altra banda, es consideren minoristes grans aquells que compleixin els requisits següents:
Persones físiques o jurídiques que disposen de més de 3 establiments fixes i/o que disposen més de 3 parades de venda ambulants operant de forma simultània.
Per inscriure's i certificar-se, han de presentar la comunicació d’inscripció/ampliació per comerços minoristes grans (FR315), i els seus annexes, a través del portal de tràmits.
Els comerços d'aquesta tipologia rebran el sistema de control estàndard de les seves activitats.
Consulteu el fulletó informatiu amb infografies
Fulletó
També podeu ampliar la informació al web del Consell, trobareu guies, informació de quotes i tota la documentació que cal presentar.
r a aquesta tipologia, s'ha establert un sistema de control simplificat per facilitar les seves activitats.
Per altra banda, es consideren minoristes grans aquells que compleixin els requisits següents:
Persones físiques o jurídiques que disposen de més de 3 establiments fixes i/o que disposen més de 3 parades de venda ambulants operant de forma simultània.
Per inscriure's i certificar-se, han de presentar la comunicació d’inscripció/ampliació per comerços minoristes grans (FR315), i els seus annexes, a través del portal de tràmits.
Els comerços d'aquesta tipologia rebran el sistema de control estàndard de les seves activitats.
Consulteu el fulletó informatiu amb infografies
Fulletó
També podeu ampliar la informació al web del Consell, trobareu guies, informació de quotes i tota la documentació que cal presentar.